Talk:Health effects in Bioher

From Opasnet
Jump to: navigation, search

Discussions of health effects

Discussion of article of Raimo Salonen in Helsingin Sanomat 8.3.2010

How to read discussions

Fact discussion: .
Opening statement: Pienhiukkasten terveysvaikutukset
 • Puun poltto ei lisää syöpiä.
 • Keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti näkyvät sairaus- ja kuolintilastoissa miltei yksinomaan tupakoitsijoilla. Tupakoimattomilla tilasto hipoo nollaa näille taudeille. On raakaa tutkittua totuutta.

Closing statement: Under discussion (to be changed when a conclusion is found)

(A closing statement, when resolved, should be updated to the main page.)

Argumentation:

Vieraskynä: Puuta poltetaan terveyden kustannuksella

Suomi pyrkii tällä vuosikymmenellä voimakkaasti lisäämään kiinteiden biopolttoaineiden käyttöä. Lisäys on osa valtioneuvoston ilmasto- ja energiastrategiaa, jonka avulla aiotaan saavuttaa EU:ssa sovitut tavoitteet uusiutuvien energianlähteiden osuudesta energian kokonaiskulutuksessa vuoteen 2020 mennessä. ...

Read more: Helsingin Sanomat 8.3.2010 3:00 Original discussion 8.3.2010 in the earlier version of discussion pageClassified statements in the earlier version of discussion page

Extension of discussion 8.-12.3.2010

Discussion of news of Raimo Salonen in Helsingin Sanomat 24.1.2010

How to read discussions

Fact discussion: .
Opening statement: Terveysvaikutukset
 • Diesel ja nastat, siinä suurin syy piehiukkaspäästöihin ja niistä johtuviin kuolemiin.
 • Voihan se tupakansavu tuoksua. Mutta onko muka tieteellistä näyttöä, että se parveketupakoinnin aiheuttamilla pitoisuuksilla olisi terveyshaitta? Ei.
 • On outoa, todella kummallista etteivät "tupakan vastustajat" reagoi kyseiseen ympäristösaasteeseen vaikka se tappaa?
 • En epäile sitä etteikö nykyisen elämänmuodon jatkuminen, teollisuus, liikenne ym., aiheuta terveydelle haitallisia hiukkaspäästöjä mutta kuitenkin vähän epäilyttää näinkin harvaan asutussa maassa.
 • Mainitut keuhko- ja sydänsairauksia potevat hakeutuvat saasteilmoilla selvästi suuremmassa määrin hoitoon, mikä on todettu. Myös kuolleisuus kasvaa näillä potilailla.
 • Jokainen tietää että tupakka on epterveellistä, mutta kun siirrytään muuhun savuun, niin ei uskota.
 • Ilmeisesti sairastuneita on moninkertainen määrä? Paljonko sairaus-, työkyvyttömyyspäiviä ja -eläkkeitä aiheutuu?
 • Savupirttikansalla on vahvat keuhkot.
 • kuinkahan moni suomalainen pysyy hyvässä kunnossa kun paiskii puuhommia, että saa mökkinsä pidettyä lämpimänä !
 • Vaikka hiukkasmäärät ovat öljyllä selvästi alhaisemmat on hiukkasten terveyshaitat selvästi suuremmat, kuin kuivan puun hyvästä palamisesta.
 • Ongelma on siinä, että nykyisin vouhotetaan vain ihmisille vaarattomasta hiilidioksididista, eikä muilla päästöillä ole juurikaan väliä - vaikka mm. pienhiukkaset aiheuttavat suomen mittakaavassa tuhansien ja euroopan mittakaavassa satojen tuhansien ihmisten ennenaikaisen kuoleman joka vuosi.
 • Kumpiakohan kuoleen enemmän kyseiseen vaivaan? Maalaisia vai kaupunkilaisia.
 • kuinka moni ihminen vuosittain kuolee stressin ja pahan olon takia syystä, että nykyisin tuntuu, ettei osaa koskaan elää oikein, kun kohta kaikki kielletään. Mielenterveysongelmat ja masennus lisääntyvät koko ajan.
 • Zeoliitin haittoja hengistystiesairauksissa ei ole paljon tutkittu.
 • Hengitysilman epäpuhtauksien vaikutuksista on paljon näyttöjä. Silti asialle tehdään aivan liian vähän.
 • Pienhiukkaset ovat kiistatta terveysvaara, mutta mitä ovatkaan savukaasut jos lämmitetään jätepuulla niinkuin moni tekee.

Closing statement: Under discussion (to be changed when a conclusion is found)

(A closing statement, when resolved, should be updated to the main page.)

Argumentation:

Uutinen 24.1.2010: Pienhiukkaset vievät 1 300 suomalaista ennenaikaiseen kuolemaan

Vuosittain jopa 1 300 suomalaista kuolee ennenaikaisesti ulkoilman pienhiukkasten vuoksi, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija, ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelema Salonen suosittelee, että ilmanvaihdosta sisätiloihin tuleva korvausilma pitäisi suodattaa...

Read more: Helsingin Sanomat Original news in Helsingin SanomatDiscussion in HS

Original discussion 24.1.2010 in the earlier version of discussion page Classified statements in the earlier version of discussion page

Discussion of article of marko Tainio 20.8.2008

How to read discussions

Fact discussion: .
Opening statement: Altistuminen
 • Ja paljonkos ne autot, eli liikenne tappavat? Veikkaanpa että ainakin tuhat vuodessa.
 • Kuinkakohan monta ihmistä kuolee fossiilisten polttoaineiden käytön takia per vuosi? Luultavasti hieman enempi kuin 30 per vuosi. Voisikohan tähän asiaan hieman puuttua, vaikkapa muuttamalla haittaveroa energialähteestä syntyvän haitan mukaisesti ja näin ohjata talouden avulla uusiutuviin ja ihmiselle terveellisimpiin energiavaihtoehtoihin.
 • Juuri vähän aikaa sitten uutisoitiin tiedeuutisesta, jossa tiedemiehet totesivat puun polttamisen vähentävän kasvihuoneilmiötä, mutta lisäävän kuolleisuutta em. asian johdosta.
 • Toisaalta ilmaston lämpeäminen tulee tappamaan huomattavasti suuremman joukon ihmisiä.
 • Paljonko kuolee siihen, että stressataan joka asiasta?
 • meillä on jokatapauksessa 100% kuolleisuus, joten mielestäni on aivan typerää ja turhaa stressata asiasta.
 • Ihmetyttää tuo kuolemantapausten luku (30) ja sen esittäminen, kun maassa hukkuukin paljon enemmän ihmisiä samana aikana puhumattakaan liikennekuolemista. Eikö ole enää reaalista kuolla ollenkaan?

Closing statement: Under discussion (to be changed when a conclusion is found)

(A closing statement, when resolved, should be updated to the main page.)

Argumentation:

Keskustelu 20.6.2008: Puun polttamisesta tupruavat pienhiukkaset tappavat vuosittain 30

Pienhiukkaspäästöjä on odotettavissa tänäkin juhannuksena. Kotitalouksien puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt tappavat vuosittain 30 suomalaista, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaiä­ suomalainen. Sunnuntai­suomalaisen mukaan kiukaista, uuneista ja takoista nousee ilmoille 7 500 tonnia pienhiukkasia joka vuosi. Tämä tekee kotitalouksien puunpoltosta pahimman pienhiukkaslähteen heti liikenteen jälkeen. Teollisuudesta ei päästöjä aiheudu suodatusjärjestelmien ansiosta. Pienhiukkaset lisäävät erityisesti sydän- ja verisuonitauti­kuolleisuutta. Ne aiheuttavat myös keuhkosyöpää. Tiedot perustuvat ympäristöministeriön rahoittaman tutkimushankkeen alustaviin tuloksiin. Tutkimuksessa ovat mukana Kansanterveyslaitos, Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos. Sunnuntaisuomalaisen mukaan ympäristöministeriössä valmistellaan määräystä, jolla asetettaisiin päästörajat markkinoille tuleville kiukaille, takoille ja uuneille. Määräys ei koskisi jo käytössä olevia laitteita. Original discussion 24.1.2010 in the earlier version of discussion page Classified statements in the earlier version of discussion page